Maaperätutkimuksen tarjouspyyntöjäKunta vaatii maaperätutkimuksen, vaikka rakennuspaikka on silminnähtävää kalliota.
Tästä on ollut tuttujen kokemuksia, että on pakko siltikin tehdä maaperätutkimus (eli asiantuntija tulee paikalle toteamaan silmämääräisesti, että rakennuspaikka on kalliota), mutta sitten jotkut kertoo, että ovat päässeet ilman maaperätutkimusta, kun rakennesuunittelija on todennut rakennuslupahakemuksessa, että rakennuspaikka on kalliota.Meillä pääsuunnittelija kehotti tekemään tontille pelkän pintavaaituksen, koska tontin korkotiedot pitää saada selville ainakin talon asemoinnin ja rakennuslupapiirruksen takia.


Päätin siis lähettää tarjouspyyntökyselyn pelkästä pintavaaituksesta yrityksille.
Kysely lähti seuraaville yrityksille:


  • PMT-Mittaus Oy
  • Geoexact Oy
  • Tähtiranta Oy
  • Taratest Oy
  • UPM Oy
Yleisesti tarjoukset olivat 400-700e (jotkut sisälsi kilometrit ja jotkut ei).


Sitten, kun itse selvitteli asioita ja keskusteli maaperätutkimusyritysten kanssa, niin selvisi että olisi kyllä pakko tehdä myös analyysi, voiko maaperään imeyttää hulevedet. Selvisi nimittäin HSY:ltä tilattaessa vesijohtokarttaa, että alueella ei ole mitään hulevesijärjestelmää, eikä myöskään HSY:n ojia.


Olipa hyvä, että tulin tilanneeksi tuon vesijohtokartan ennen pintavaaituksen tilaamista.


Nyt sitten piti alkaa kysyä tarjousta tästä analyysistä. Aika ristiriitaista tietoa olen saanut, millä tavalla analyysi pitäisi tehdä. Jotkut yritykset tarjoaa suoraan kairausta ja maaperänäytteen lähettämistä labraan. Toiset taas tekisi analyysin silmäpelillä(?) tehtyään reiän maahan.  Lisäksi asiassa on vielä epäselvyystekijöitä eli ei kai kukaan voi sanoa suoraan, että voiko analyysin tehdä luotettavasti paikan päällä vai ei. Jokatapauksessa tuo labraanalyysi maksaisi yhdelle näytteelle noin 400e + 100e sen otto. Ilmeisesti ei riitä vain yksi näyte, vaan pitäisi ottaa useasta kohdasta, minne olisi mahdollista imeyttää vedet.


Tein sitten päätöksen, että haluamme nyt:
  • pintavaaituksen tontin koroista (myös läheinen autotie ja lähimmän ja ainoan naapurin sokkerin korko)
  • perustamistapalausunnon kallioiselle rakennuspaikalle, joka myös kelpaa tässä kunnassa
  • Asiantuntijalausunnon, imeytyykö vesi tontille ilman labratutkimusta


Saimme lopulta tästä tarjouksen 868e sis kilometrit ja ALV:n. Otamme tämän ja katsotaan, mitä tuleman pitää. Tarjoukseen sisältyy kuntaan kelpaava perustamistapalausunto, pintavaaitus paperiversiona, 4-8 kairausta ja analyysia pintavesien imeytyksestä.


Kilpaileva tarjous olisi ollut 600e (sis perustamistapalausunnon, pintavaaituksen ja yhden näytteen oton imeyttämisestä). Itse olisi sitten pitänyt maksaa erikseen labramaksut. Ei toki olisi varmuutta, riittääkö vain yhden paikan näyte ja heillä olisi ollut aikaa vasta parin viikon päästä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Meet The Author