Raamit talolle ja väritystä



Meillä ei ole yhtään päätöstä tehtynä, millaista taloa haluaisimme saada. On toki toiveita.

Tässä on ainakin kunnan asettamat epäviralliset ohjeet:
  • katto pitää olla musta tai punainen 
  • harja- tai pulpettikatto
  • talon pitää olla moderni
  • Rakennusoikeus max 160m2. 
  • pitää olla 2-kerroksinen 
  • musta julkisivu ei mene läpi
Nämä ohjeet sain selville 1.5 minuutin puhelinkeskustelun perusteella matkalla 4. kerroksesta 1. kerrokseen hakemaan asiakasta. Tämmöistä se elämä on elämä ruuhkavuosina, kun ei ole aikaa edes 5min puhelinkeskusteluun virka-aikana. Nämä ohjeet siis tarkentuu seuraavassa tapaamisessa.

Olen tässä alustavasti yrittänyt katsella joitakin taloehdokkaista taloesitteistä. Meidän tontti on asettaa sen haasteen, ettei moni malli siihen sovellu ilman sisääntulon ja takapihan muokkausta.
Useimmat talomallit tuntuu olevan sellaisia, että sisäänkäynti on talon toiselta puolen ja takapiha sit avautuu talon takana. Meillä näin ei ole mielestäni.


Leikin tässä vähän alustavasti  Tikkurilan väriohjelmalla, jolla voi muuttaa talon väriä.
Tällä työkalulla ainakin helposti näkee, miten väri muuttaa talon ilmettä paljon. Taloesitteessä nähty talo näyttääkin ihan erilaisilta.

Sama talo eri värisenä:



Pitää alkaa myös harjoittelemaan jonkun 3d-ohjelman käyttöä, jotta voisi ehkä harjoitella kiinnostavien talojen hahmottelua sillä.

Katsotaan, löytyykö meille jotakin valmista talomallia vai tehdäänkö oma pohja ( ja kuka sen tekee).

Me alustavasti toivoisimme ajatonta taloa, joka ei kuvasta nykyarkkitehtuuria. Tämä ei tarkoita suoraan, että rakentaisimme perinnetalon, koska ilmeisesti kunta ei siihen suostu. Ajaton tarkoittaa, että talo näyttäisi hyvältä myös 20-30v päästä, eikä kuvastaisi 2010-luvun piirteitä.

Meille myös budjetti on tärkeä, että siinä pysytään, eikä se itseasiassa ole kovin suuri. Tiukkaa tekee on sanonut myös vastaava.

 Toivoisimme myös, että talossa olisi mahdollisimman vähän riskirakenteita ja suosimme luonnonmateriaaleja sisistuksessa. Katsotaan riittääkö budjetti niiden suosimiseen myös rungossa.





5 kommenttia:

  1. Alkoi heti kiinnostamaan minkälainen teidän tontti on ja miten sen ilmansuunnat ovat, eli onko esim. siis pääsisäänkäynti pohjoisessa :) Me myös kahlattiin ainakin parisataa talomallia ja pohjaratkaisua ennenkuin löytyi yksi, josta lähdettiin kehittelemään.
    Suosittelen Sweet Home 3D-ohjelmaa. Pienellä harjoittelulla itsekin opin sitä käyttämään, on ilmainen ja sen avulla myöhemmässä vaiheessa voi miettiä hyvinkin pieniä talon yksityiskohtia "virtual visit" -toiminnon avulla.

    VastaaPoista
  2. No meillä tontin sisäänkäynti on lännessä. Mun omasta mielestä olisi typerää rakentaa keinotekoisesti sisäänkäynti sit toiselle sivulle (esim pohjoiseen).
    Tuntuu, että silloin aina tuntuisi, et "joutuu kiertämään asuntoon sisälle".

    Pihakin pitäisi rakentaa etelään/länteen, näinhän se aina on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, ehdottomasti ilmansuuntien mukaan talo tontille, silloin tulee paras lopputulos. Muotoilin kysymykseni vähän epäselvästi.

      Tuli teidän tontista heti mieleen Hartmanin Kuutio 192. On ilmansuuntien kannalta aika hyvä, koska olohuone ja piha on etelään ja länteen ja keittiöön saa aamuaurinkoa. Pohja on kyllä isompi kuin halusitte.

      Samaa tyyliä on Jukkatalon X142-10, mutta hiukan pienempänä ilman makuuhuonetta alakerrassa. Sitten on tietty sellaisia malleja, joissa sisäänkäynti on päädystä ja pitkät sivut olisi teidän tapauksessa silloin etelässä ja pohjoisessa.

      Pohjaratkaisun etsiminen on kyllä turhauttavaa, hyvin tuoreessa muistissa itselläkin.

      Poista
    2. Joo, just jotain tuollaista pitäisi valita kuin tuo Kuutio 192. Itse vaan en toki laittaisi märkätiloja (wc) talon "parhaimmalle" puolelle eli samaan suuntaan kuin olohuono, vaan niille voisi riittää itä/pohjoinen.

      Olen muutaman kivan pohjan löytänyt ulkomaisilta talotoimittjilta, en toki ole varma sopiiko ne muuten mittasuhteiltaan (neliö/suorakaide) tontille.

      Poista
  3. Eli meidän pitäisi löytää 1.5- tai 2-kerroksinen talomalli (neliö tai suorakaide, ehkä joku 10x8m), jossa sisäänkäynti ja piha ovat lähes samalla puolen taloa.

    VastaaPoista

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Meet The Author