1. Budjettiarvaus






Ensimmäinen budjettiarvaus on lisätty blogin Budjetti -sivulle. Täytyy sanoa, että täysin rakennusalasta kokemattomana on todella vaikea päästä rakennusprojektissa eteenpäin (tai edes näin aluksi sen suunnittelussa), koska ensin pitäisi selvittää onko rahkeita ryhtyä rakentamaan ja onko tyytyväinen, mitä budjetillaan saa.

On helppoa selata talovalmistajien talopakettien hinnastoja (avaimeet käteen/muuttovalmis -hinta), mutta tämä ei hinta ei todellakaan kerro koko rakennusprojektin hintaa.

Toki jos talon rakentaa avaimet käteen -mallilla, niin talopaketin hinta on rakennusprojektin suurin kustannus. Mutta kuinka paljon siihen pitäisi varata rahaa päälle?

No, tässä se hauskuus alkaakin. Eri tahoilta kokematon rakentaja saa mielestäni todella ristiriitaista informaatiota.


  1. PTT määrittelee, että muuttovalmiin -talopaketin päälle pitää laittaa vielä keskimäärin 15-20% rahaa. Jos siis ostaa muuttovalmiin talopaketin hintaan 220 000e, joka on PTT:n muuttovalmis-paketin määritysten mukainen, niin sitten koko rakennusprojekti ilman tonttia maksaisi maksimissaan keskimäärin 220 000e + 20% =   265 000e. Tämän summan siis pitäisi olla koko rakennusprojektin kustannus ilman tonttia!
  2. Todella monien talotehtaiden myyntiedustajat tarjoavat myös kokonaisbudjettiarviota auttaakseen asiakkaita pääsemään eteenpäin ja tehdäkseen ostopäätöksen. Aika moni talotehdas käyttää juuri kokonaisbudjetin määrittelyyn tätä kohdassa 1 mainittua PTT:n arviota.  Joillakin talotehtailla on omat excelit, joihin on määritelty keskimääräiset kustannukset. 
  3. Ensimmäinen pääsuunnittelija kandidaattimme kävi tontilla ja teki meille ehdotuksen haluamaamme taloon budjetiksi: 400 000e. 
  4. Palkkaamamme pääsuunnittelija on alustavasti sanonut, että budjetin haluamaamme taloon pitää olla 300 000e ja se on todella tiukka budjetti.




0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Meet The Author